200 km lopen

Een prachtige meerdaagse wandeling dwars door het gebied en meer

Ons reisverhaal van de 200 km lange wandelroute door de Côa vallei - Elle van de Ven en Gerdi Egberts

Van 14 tot en met 27 september 2016 hebben Elle van de Ven en Gerdi Egberts de 200 km lange wandelroute Grande Rota do Vale do Côa gelopen in 10 etappes. Dit is hun verslagverslaglegging. 

 

“Het is een prachtige route van de bron van de rivier de Côa tot de Douro, soms langs de rivier, soms over hoogvlaktes, door een prachtig wisselend landschap. We hebben in de herfst gelopen en het was nog warm en droog. De route is nog heel weinig gelopen. Wij zijn tijdens de wandeldagen niemand tegen gekomen, wat we als heel bijzonder hebben ervaren. Het was overal heel stil, mooi en ook heel afwisselend wat de natuur betreft.

Hoe kom je bij het beginpunt

Wij zijn de route gestart in Foios. Foios is vanuit Porto te bereiken met de bus: van Porto naar Guarda, en van daaruit naar Sabugal en dan de laatste bus naar Foios. Deze busreizen duurde van 10.00 uur ’s ochtends tot 18.00 uur. Op de terugweg gingen we van Vila Nova de Foz Côa langs de Douro met de trein terug naar Porto. Deze treinreis duurt ongeveer 3 uren. Andersom lopen kan natuurlijk ook, maar dan loop je naar het zuiden. Dan loop je met de zon in je gezicht en dit had niet onze voorkeur.

Navigatie

Onze navigatie bestond uit: bewegwijzering (rood-witte bordjes), een GPS met de gedownloade tracks, een boekje met de routeaanduiding op kaarten (ook te downloaden) en een kompas. In het boekje staan ook de overnachtingsmogelijkheden, de hoogteverschillen en de moeilijkheden. Het was jammer dat de adressen er niet bij vermeld waren. Dit is dus handig om van tevoren even uit te zoeken.

Lengte en moeilijkheidsgraad van de etappes

Per dag zijn de etappes ongeveer 22 kilometer. We waren 8 tot 10 uur per dag onderweg. De etappes zijn pittig door hun lengte, maar ook door het klimmen en dalen. De routes lopen nauwelijks door dorpjes en er is onderweg dan ook geen water of een cafeetje. Zorg er dus voor dat je voorbereid bent en zelf voldoende eten en drinken bij je hebt. 

Accomodatie

De overnachtingen reserveerden we meestal telefonisch 1 à 2 dagen van te voren, als we bij een andere accommodatie waren. We hebben hoofdzakelijk in casas rural (bed & breakfast) overnacht. In de grotere plaatsen overnachtten we in hotels. De prijzen waren gemiddeld 45 euro per kamer, dus voor 2 personen. In de casas was er de mogelijkheid om zelf te koken en soms konden we mee eten. Let op: in de dorpjes zijn geen winkels en restaurants! De overnachtingsplekken lagen soms niet aan de route maar meestal konden we dan bellen voor de transfer.

Portugese taal en cultuur

Het contact met de plaatselijke bevolking was altijd uiterst vriendelijk. De taal was soms lastig, omdat de mensen soms alleen Portugees spraken.  Meestal lukte het met wat handen- en voetenwerk dan toch wel. Soms spraken de mensen de Franse taal, welke wij ook redelijk beheersen. Mensen die iets meer toeristen gewend waren spraken ook Engels.

 

De Portugese keuken is zeer afwisselend. We hebben heerlijk gegeten. Soms hebben we zelf gekookt, soms aten we in een restaurant en soms werd er in de casa voor ons gekookt en door de eigenaar opgediend, heel verrassend.

Tips voor toekomstige wandelaars

De route was niet altijd goed bewegwijzerd, dan werd het puzzelen. Bereid je dus goed voor en neem verschillende navigatiemiddelen mee.

 

In het routeboekje stonden telefoonnummers van Junta de Freguesia’s. Echter kon je daar niet overnachten.

 

Doe een rondleiding met een gids door het prachtige natuurgebied Faia Brava (vanuit het dorpje Cidadelhe of Algodres) en bekijk de rotstekeningen. Deze kan je boeken bij ATN, bijvoorbeeld vooraf via e-mail.

 

Ten slotte, blijf relaxed ook als het tegenzit of als je moe wordt. Je loopt de route voor je plezier. En het is er wondermooi!”