Armando Barbosa’s passie

Henk Smit's sabbatical bij ATN

Afgelopen zomer verbleef ik ruim twee maanden in het gebied rond Faia Brava voor een korte sabbatical, zie mijn blog ‘Een groene zomer‘. Tijdens het observeren van de gieren leerde ik Armando Barbosa kennen, een ingetogen en gedreven jonge bioloog bij ATN. Na Laura (blog ‘Beleef de gieren‘) kwamen nog meer familieleden en vrienden langs. Zonder uitzondering gingen ze mee naar de observatiehut. 


We hadden geluk, want ATN voert dit jaar een groot project uit LIFE Rupis. Een van de maatregelen is het systematisch bijvoeren van de gieren. Op meerdere plaatsen, waaronder ook deze observatiehut. Met zorg maakt Armando de gierenmaaltijden klaar. Grote botten voor de vale gieren en daaromheen kleine stukjes vlees voor de zeldzamere aasgier. In de hut is hij een en al concentratie. Hij ziet steeds nieuwe details die hij met enthousiasme deelt. Ook schiet hij de mooiste foto´s. Nieuwsgierig naar zijn achtergrond en drijfveren maakten we een lunchafspraak in Figueira de Castelo Rodrigo. Eenmaal voorzien van brood, olijven en koel water kwam het gesprek op gang.

Armando, hoe ben je gepassioneerd geraakt voor natuur?

Armando: “Al sinds mijn derde jaar ben ik zeer geïnteresseerd in de natuur. Spelend met mijn neefjes kon ik urenlang mijn handen gebold op elkaar houden, met het idee dat daar een vogeltje in zat. Mijn vakanties bracht ik door in het Nationale park Peneda-Gerês in Noord Portugal. Daar klom ik op rotsen en speelde in de kraakheldere beken. Toen ik iets ouder was, hielp ik mijn vader heel graag bij het verzorgen van de parkieten en kanaries. Zonder aarzelen koos ik daarom na de middelbare school voor biologie. Ik kocht een valk, mijn metgezel bij vele middeleeuwse markten. Ik merkte aan het eind van mijn studie dat ik echt een concrete bijdrage wilde leveren aan natuurbescherming. Mijn valk werd verkocht en ik verdiepte me in de veldbiologie. Niet alleen de soorten kennen maar ook begrijpen hoe zaken samenhangen: ecologie. Het meest ben ik geboeid door die samenhang van alles wat je in de natuur ziet; de bomen, de schimmels, de planten, zoogdieren en roofvogels. Ik ben altijd een vogelliefhebber geweest en wil alles weten over hun gedrag. Maar om dit beter te begrijpen is van fundamenteel belang om de context te zien.”

Aan de slag voor ATN

Na een aantal korte functies kon hij in maart 2018 in Faia Brava aan de slag bij ATN. Zijn taak was om de monitoring van projecten en natuurgebieden uit te voeren. “Hier in Faia Brava kom ik in de praktijk tegen wat ik op de universiteit heb geleerd. Of wat je normaal alleen op de TV ziet”. Armando´s drive is nieuwe dingen te ontdekken, door goed waar te nemen. Zo kan hij een bijdrage aan het beheer leveren. “Heb je een voorbeeld.” vroeg ik bij de koffie. “Jazeker! Weet je nog de laatste keer in de hut? Toen zagen we de aasgier ook voortdurend pikken, ook als er geen vlees lag. Ik vermoed sterk dat ze dan mieren eten die erg talrijk zijn vanwege de botten die we laten liggen. Dit kan dus een extra maatregel zijn om de aasgier aan voedsel te helpen. Maar let op, het is maar een theorie. Ik zou dit graag volgend jaar graag willen onderzoeken.”

 

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

“Ik wil me blijven inzetten voor de natuur. Zo heb ik een aantal ideeën voor het beheer van onze reservaten. Graag zou ik helpen om deze te implementeren met vrijwilligers samen. Daar komen we nu te weinig aan toe. Verder wil ik mijn kennis graag verbreden. Zo zou ik wel een tijdje buiten Portugal willen werken in een ander natuurreservaat. Ik heb zoveel ideeën. Mijn grote wens voor de toekomst is zelf een natuurbeschermingsproject op te zetten.”
De lunch is weer voorbij, we lopen naar de parkeerplaats. Snel neem ik nog een foto neem van deze enthousiaste bioloog. Armando belooft me een aantal van zijn foto´s te sturen, om via deze blog te delen. Even later is hij weer op weg naar weer een voederplaats. Wat gaat hij daar voor interessante dingen zien? Ik verheug me al op een volgende keer.

Enkele weken later ontving ik Armando´s foto´s. Veel plezier met het bekijken! 

Meer weten?

Wil u meer weten of bent u geïnteresseerd in een bezoek aan de observatiehut? Neem dan contact op met ATN (comunicacao@atnatureza.org) of met Fernando Romão, de ondernemer die de observatiehut runt (info@wildlifeportugal.pt). U kunt uw vraag in het Engels stellen.

Plaats een reactie