Budget reizen

Verassend, avontuurlijk en gastvrij

Budget reizen in Faia Brava en omgeving - Niek Meister

“Waar onverwachtse gebeurtenissen steeds nieuwe mogelijkheden bieden…
Na mijn studie ben ik als vrijwilliger voor ATN gaan werken in het Faia Brava reservaat. Daarna mocht ik nog langer blijven voor een professionele stage. In totaal heb ik één jaar en drie maanden doorgebracht in dit deel van Portugal. Een prachtige belevenis in een bijzondere omgeving. Gedurende deze ervaring heb ik de reis tussen Portugal en Nederland op verschillende manieren afgelegd en heb ik natuurlijk ook het een en ander van de regio en het land gezien. In onderstaande stukjes zal ik wat meer vertellen over mijn reiservaringen en plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken.

De reis naar Portugal

Van Nederland naar Portugal

Vliegen is natuurlijk de snelste en goedkoopste optie en eigenlijk ook het meest comfortabel. Vanuit verschillende plekken in Nederland kun je naar Porto, Lissabon of Faro. Porto is de meest logische keus als je in het noorden van Portugal wilt zijn. Heen via Porto en terug via Lissabon of Faro is aan te raden om ook het zuiden van het land te bezichtigen. Voor wie echt wat anders wil zijn er ook alternatieven.

De eerste keer naar Portugal heb ik gekozen voor de trein. Vanuit Amsterdam naar Parijs. Één overnachting in een hostel en snelle tour langs enkele bezienswaardigheden en vervolgens door naar Irún in Noord Spanje. Van daaruit weer een lange rit naar Guarda. 12 uur wachten op de bus naar Figueira de Castelo Rodrigo en daar was ik dan eindelijk. Comfortabel is het niet maar na zo’n reis valt alles mee.

 

Liften of ...

Via de website Blablacar.com kun je regelmatig met iemand meerijden tussen Portugal en Nederland of Duitsland. Ik heb twee keer op deze manier gereisd en de lange rit in de auto is nog erger dan de trein maar je ziet wel iets meer van het land. De prijs hangt af van degene met wie je rijdt maar het is vaak duurder dan vliegen (extra voordeel; het gewicht van de bagage is hier geen punt).

 

Als tijd helemaal geen probleem is kun je ook gewoon gaan liften. Via Vilar Formoso en Salamanca loopt de doorgaande snelweg naar centraal Europa. Ik heb zelf eens gelift van Figueira de Castelo Rodrigo naar Salamanca, maar ik heb verhalen gehoord van mensen die vanuit Duitsland of Nederland naar Faia Brava zijn gelift.

Met een ezel!

Met een ezel vanuit Nederland naar Portugal. Het klinkt erg onwaarschijnlijk maar een paar jaar geleden is een Nederlander lopend naar Faia Brava gekomen met zijn ezel. De ezel droeg de bagage en onderweg hebben ze regelmatig moeten rusten en ook de nodige moeilijkheden gehad.  Als je ook zoiets wil gaan doen, bereid je dan goed voor en houd ook rekening met de papieren die hiervoor nodig zijn.

Van Porto of Lissabon naar Faia Brava

Zowel vanuit Porto of Lissabon zijn er verschillende mogelijkheden om naar Faia Brava te gaan. Met treinen en bussen kun je vanuit hier bijna overal in Portugal komen. Wanneer je rondreist is het goed om te beseffen dat er meerdere trein- en busmaatschappijen zijn. Hier kun je geen gebruikmaken van een centrale reisplanningswebsite zoals 9292ov.nl. Iedere maatschappij geeft informatie over zijn eigen reistijden en kleine lokale maatschappijen geven soms helemaal geen informatie. 

De makkelijkste manier om Faia Brava snel te bereiken is een prachtige treinreis langs de Douro. Tijdens de reis heb je een indrukwekkend uitzicht op wijnvelden vanuit de trein van Porto naar Pocinho, langs de Douro rivier. Treinreizen is helemaal niet duur in Portugal en onder de 25 krijg je nog korting ook. Als je aankomt op het vliegveld in Porto kun je met de metro naar het centrum om daar een kijkje te nemen of direct met de metro naar het grote treinstation Porto Campanha. Maar het centrum is beslist de moeite waard en vanuit station São Bento kun je ook naar Pocinho. Porto heeft veel hostels en via websites als Hostelworld.com kun je makkelijk een goedkope overnachtingsplek vinden.

 

Zie de website van de treinmaatschappij voor tijden en prijzen. 

De algemene busmaatschappij in Portugal is Rede Expressos.

Rodo norte is een busmaatschappij van het noorden tot aan Lissabon: 

Van Pocinho naar C. Rodrido of Algodres

Aangekomen in Pocinho, kun je maar liefst 2 keer per dag met de bus richting Figueira de Castelo Rodrigo (’s morgens en aan het eind van de middag). Engels sprekende mensen worden nu zeldzaam dus vanaf nu ben je aangewezen op de Portugese taal of communiceren met handen en voeten. (Als er geen bussen rijden, staan er vaak wel taxi’s te wachten. Voor een rit naar Algodres betaal je al snel € 40,-.)
De bus naar Figueira de Castelo Rodrigo kan je afzetten op het plein in Algodres. Hier bevind je je in een klein gezellig dorpje met maar 400 inwoners. Ik heb hier zelf 7 maanden gewoond en het was echt een bijzondere ervaring. In een zijstraat bevindt zich het café Escondidinho. Je kunt hier schaapsherders en andere dorpsbewoners aantreffen die rustig een borreltje drinken. Ze hebben hier zelfs wifi.

In en om Faia Brava

Kamperen in Saboia

Saboia ligt aan de rand van het reservaat op 3 km lopen vanaf Algodres. (Ook te bereiken per fiets en auto’s die niet te laag zijn). Op deze kampeerplaats kun je de gieren boven je hoofd zien rondcirkelen. ’s avonds hoor je de rivier zacht ruisen op de bodem van de canyon.
Om hier te overnachten dien je (of één persoon van de groep) lid te zijn van ATN (lidmaatschap voor €20,- per jaar). De overnachting zelf kost €5,-.

Gravures en rotsschilderingen

Faia Brava bevindt zich binnen de omgrenzing van het Archeologisch park van de Côa vallei. Dat betekent dat hier sporen te vinden zijn uit de steentijd. Nog steeds worden nieuwe vondsten gedaan waaronder vele gravures van oerrunderen, paarden en berggeiten. In het reservaat is een plek die Lapas Cabreiras wordt genoemd. Hier kun je gewoon naar toe wandelen en als een prehistorische bewoner schuilen in een soort grot terwijl je uitkijkt over de rivier. In de grot bevinden zich vage rode tekeningen in de vorm van een hand of strepen. Het zijn geen duidelijk herkenbare vormen maar het spreekt wel erg tot de verbeelding. De gravures (ingekrast) zijn wel heel herkenbaar.

Wandelen -Grande Rota

De makkelijkste manier om je weg te vinden door het reservaat is het volgen van de gemarkeerde route van de Grande Rota. Deze lange afstand route loopt in de lengte door het gebied en volgt de hele Côa rivier van de bron tot de uitmonding in de Douro. Op de uitgebreide website van Grande Rota staat veel praktische informatie.

 

Sinds een aantal jaar is er een indrukwekkend museum bij Vila Nova de Foz Coâ over deze gravures. Zeer de moeite waard om hier naartoe te gaan als er tijd voor is.

Wandelen - Boat trail

De Boat trail is een oude route die het dorp Vale de Afonsinho verbindt met Cidadelhe. Op deze plek is het het hele jaar toegestaan om de Côa over te steken (maar bij hoogwater is het niet aan te raden). In andere delen van het reservaat is het niet gewenst om dicht bij de rivier te komen. Vooral niet tussen maart en augustus, om de broedende vogels niet te verstoren.

Vanuit Vale de Afonsinho en Cidadelhe is de route te lopen, maar je kunt ook halverwege beginnen vanaf de Grande Rota. Deze route is niet goed gemarkeerd maar wordt wel open gehouden.  Hier en daar wijzen steenmannetjes (stapeltjes stenen) je de weg.

Wandelen - Coark oak trail

Een korte wandeling (+/- 2 km) over rotsige zandwegen en oude kurkeiken. Je kunt al bij de Saboya beginnen en vanuit hier word je rondgeleid langs een gemarkeerde route. Kurkeiken zijn erg bijzonder omdat het de enige boomsoort is waarbij elke 9 jaar de schors van de stam kan worden geoogst. Deze schors (kurk) wordt gebruikt voor wijnkurken maar ook voor allerlei andere producten zoals paraplu’s, telefoonhoesjes, vloeren en isolatiemateriaal. Voor de boom is de kurk erg belangrijk, omdat de kurk beschermd tegen insecten en brand. Portugal is nu nog de grootste producent van kurk ter wereld.

Wandelen - Van Algodres naar Santa Barbara

Santa Barbara was een Christelijke beschermheilige en martelares. Ze staat bekend als beschermer van o.a. mijnwerkers, maar beschermt ook tegen brand en bliksem. Hoe dan ook, in de omgeving van Faia Brava zijn zeven heuvels te vinden die Santa Barbara worden genoemd. De dichtstbijzijnde zijn Santa Barbara Algodres en Santa Barbara Cidadelhe. In dit geval beschermt Santa Barbara deze regio daadwerkelijk tegen brand. ATN gebruikt deze hoge heuvel namelijk als surveillance plek. Ik heb zelf heel wat zomeravonden doorgebracht op de top van de heuvel om met mijn verrekijker de horizon af te speuren op zoek naar rook. Vanuit Algodres loop je makkelijk naar de top van de heuvel.

Uitrusten - Santa Barbara

Het kapelletje op de top biedt op een warme dag schaduw aan vermoeide wandelaars en ’s avonds kun je hier gekko’s zien die over de muren kruipen. Ik heb op deze plek ook wel eens schorpioenen en slangen aangetroffen. Soms was er zelfs een slangenarend die de elektriciteitsmast op de top gebruikte om te rusten. Boven aan de heuvel bevinden zich picknick tafels en barbecueplekken.  Deze zijn altijd vrij te gebruiken maar wees voorzichtig met vuur. ATN heeft al 15 jaar grote branden in het reservaat kunnen voorkomen en het zou jammer zijn als dat teniet word gedaan door een onvoorzichtige vakantieganger.

Zwemmen

Zomers wordt het makkelijk 40 graden en dan is er niks beters dan een frisse duik. Helaas komt het water in de rivier steeds lager te staan in deze droge periode. De doorwaadbare plek van de Boat-trail is geschikt om te zwemmen maar het is uitkijken met rotsen op de bodem. Nooit duiken of springen als je niet kunt zien hoe diep het is! Soms is het twee meter diep en ineens is er een rots net onder het oppervlak. Voor waaghalzen is het goed om te beseffen dat je beneden bij de rivier geen mobiele verbinding hebt. Dus al het misgaat ben je echt op jezelf aangewezen.

Nog meer zwemmen

Een goed bereikbare plek om te zwemmen, ligt meer stroomafwaarts. Met de auto, fiets of lopend kun je vanuit Algodres de verharde weg volgen richting de Côa (6 km). Op dit punt is de Rio Côa samengegaan met de Rio Massueime en er is iets meer water met een klein zandstrandje. (Ook hier uitkijken met stenen en plotseling verschil in diepte).

Wanneer je betere omstandigheden wilt om te zwemmen, kun je beter naar het zwembad van Figueira de Castelo Rodrigo gaan (in het dorp is een binnen zwembad en tegen de noordzijde van bergdorpje Castelo Rodrigo ligt een buiten zwembad). De Douro rivier leent zich goed voor een frisse duik. Het water komt vanuit de bergen in Spanje en is altijd fris.

Verlaten treinrails tussen Pocinho en Barca d’Alva

Een reis terug in de tijd! Struinend over oude spoorbielzen, door donkere tunnels en over gammele bruggen. Eigen risico! Het is mogelijk en toegestaan om hier te lopen, maar dat betekent niet dat je veiligheid gegarandeerd is.”