De mensen

Lokaal en in Nederland

Het bestuur van Natura Iberica

Henk Smit, voorzitter

‘Ik ben sinds 2005 actief betrokken bij ATN en Faia Brava. Na een ontmoeting met oprichters van ATN en Faia Brava – Ana Berliner en Antonio Monteiro – groeide onze vriendschap. In 2006 startten we met de verkoop van olijfolie, vervolgens werd dat ook wijn, toen kerstpakketten, en zo konden vele vrienden, bekenden en geïnteresseerden kennismaken met Faia Brava. In 2010 trad ik toe tot het Portugese bestuur van ATN. Sindsdien ben ik meerdere malen per jaar in Portugal te vinden; voor een bestuursvergadering of met een groep geïnteresseerden om een mooie reis door Faia Brava en haar omstreken te maken. Het zou prachtig zijn als we in Nederland straks een grote community hebben, die de natuur op het Iberisch een warm hart toedraagt, projecten ondersteunt, en daar veel voor terugkrijgt; unieke natuurbeleving, direct contact met de professionals daar, genieten van de heerlijke lokale producten, en vooral inspiratie. Daarom hebben we in de zomer van 2015 Stichting Natura Iberica opgericht. Naast mijn bestuurswerk voor Natura Iberica werk ik als sr. Consultant bij Adviesbureau Wing in Wageningen.’

Niek Meister, secretaris

‘Als enthousiaste natuurliefhebber vertrok ik na mijn studie naar Faia Brava. Van oktober 2014 tot februari 2016 heb ik mogen genieten van deze prachtige natuur, en kunnen bijdragen aan het werk van ATN.
Ik heb Bos- en Natuurbeheer gestudeerd aan Hogeschool van Hall Larenstein. Daar hoorde ik al mooie verhalen van klasgenoten die een studiereis hadden gemaakt naar Faia Brava. Via Annemiek Leuvenink (oud stagair in Faia Brava en voormalig secretaris van Natura Iberica) ben ik in contact gekomen met ATN.  Ik ben naar Portugal gegaan als vrijwilliger voor 6 maanden. In die tijd heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met het herstel van de natuurlijke bosvegetatie in het reservaat. Toen de mogelijkheid zicht voordeed om nog 9 maanden langer te blijven als Forest technician was de keuze snel gemaakt.
Op dit moment ben ik weer gewoon in Nederland en werk ik als Boomveiligeidscontroleur bij BSN bomenservice Inspectie en Advies.

Als secretaris bij Natura Iberica help ik nog een beetje mee aan het creëren van ruimte voor wilde natuur in Portugal.’

Ralf Piepers, penningmeester

‘Sinds mijn afstuderen aan de Wageningen Universiteit ben ik werkzaam in de ICT sector. Inmiddels heb ik meer dan 30 jaar ervaring; momenteel werk ik als zelfstandig ICT Recruiter voor diverse opdrachtgevers. Vanaf het prille begin van ATN heb ik kerstpakketten helpen inpakken voor Faia Brava. Inmiddels zijn dit er enkele duizenden geweest. De mooie verhalen en presentaties door Henk Smit deden de rest en het was in 2015 dan ook heel gemakkelijk om ‘ja’ te zeggen tegen het aanbod om het penningmeesterschap van Natura Iberica op me te nemen. Ik had wel één voorwaarde: ik wilde Faia Brava aan den lijve ondervinden. Een aantal keren heb ik het gebied al bezocht en ik ben onder de indruk van hetgeen al gerealiseerd is. En ook van hetgeen Portugal en Spanje op culinair gebied in petto hebben! Mijn persoonlijke doel als penningmeester is het in goede financiële banen leiden van de giften die worden ingezet voor de natuurontwikkeling in Portugal en Spanje.’

Huub Savelkoul, bestuurlid

‘Via Henk Smit ben ik in 2010 in aanraking gekomen met Faia Brava en ben ik een aantal malen in Portugal geweest. Ik ben werkzaam bij Wageningen Universiteit als hoogleraar in de Celbiologie en Immunologie en hou mij veel bezig met gezondheidsvraagstukken van mensen en dieren. Natuurlijk ben ik lid van ATN. Ik vind het geweldig om tevens door Stichting Natura Iberica iets bij te kunnen dragen aan het behoud van natuur en biodiversiteit, de ontwikkeling van vernieuwende economische initiatieven in samenhang met duurzame natuurontwikkeling en de instandhouding van de bijzondere natuurbeleving op het Iberisch schiereiland. Natura Iberica is daarbij de schakel tussen de initiatieven en wensen. en ondersteunt de uitvoering in samenspraak met de lokale betrokkenen.’

Louisa Mendes, bestuurslid

‘Zoals mijn naam al doet vermoeden ben ik Portugese. Ik kwam in de jaren negentig voor het eerst in het gebied dat nu Faia Brava is, tijdens mijn tijd als biologiestudent aan de Universiteit van Lissabon. Sindsdien ben ik regelmatig in Faia Brava en het nabijgelegen Douro International park geweest, om de mooie natuur te bewonderen en haar schitterende fauna en flora. Naast mijn werk als Portugese taaltrainer bij een taalinstituut in Nederland, ben ik bestuurslid van Natura Iberica. Stichting Natura Iberica geeft me de mogelijkheid om mij ook vanuit Nederland actief in te zetten voor de bescherming van de Portugese natuur. Zo komt de natuur die ver weg is weer dichterbij. Ik wil graag deze mooie plek delen met nieuwsgierige reizigers.’

Marion van der Bliek, bestuurslid

Sinds de jaren tachtig ben ik verknocht aan de schoonheid en variëteit van het Iberische schiereiland. Hier in Nederland en in mijn thuisstad, Amsterdam, maak ik me druk om groen, in en om de stad. Mijn dagelijks werk is bij gemeenten en de zorg: ondersteunen bij de veranderingen waar zij voor staan. Dat houdt natuurlijk nooit op, maar op enig moment kwam toch de vraag: wat laat ik straks achter? Natuur!

Op zoek naar een investering in natuur kwamen mijn partner en ik terecht in Faia Brava. Wat een geweldig gebied, met zoveel kansen voor de natuur. We kochten een stuk grond, Sao Paolo, vlak onder Faia Brava. Om het natuurpark te vergroten: meer ruimte voor de gieren, adelaars en op termijn de lynx.

Nu moet er wel wat water door de Coa rivier stromen, voordat de lynx er is. Er is solide ondersteuning nodig van de projecten rond Faia Brava. Daarom draag ik graag mijn steentje bij aan dit bestuur. Ik hoop natuurlijk ook mensen te inspireren om al dat moois te ondersteunen.

Jelka Both, bestuurlid

‘Sinds ik via Henk in 2016 kerstpakketten met Faia Brava-producten voor alle Staatsbosbeheerders had geregeld en we daarmee als organisatie bijdroegen aan de aankoop van een aantal hectare natuur, voel ik me verbonden met het gebied. Intussen heb ik drie keer het gebied bezocht en genoten van de vele vogels, het ruige landschap en de bevlogen medewerkers van Faia Brava ATN. Al jaren steun ik Natura Iberica als donateur. In 2022 trad ik toe tot het bestuur. Mijn kennis van communicatie, fondsenwerving, relatiebeheer en – als provinciehoofd bij Staatsbosbeheer – mijn groene netwerk zet ik met liefde in voor dit bijzondere natuurgebied vol met biodiversiteit.’

Associação Transumância e Natureza (ATN)

Leden van ATN

0

Tip: De sponsors-voor-5-jaar van Natura Iberica zijn automatisch lid van ATN.

Het team in Portugal

Natuurlijk werken we in Nederland intensief samen met het team in Portugal. ATN is een vereniging. Het beleid op hoofdlijnen van ATN wordt uitgezet door het bestuur. Daarnaast is een heel team aan de slag in het gebied zelf. Jonge mensen die onderzoek doen, die meehelpen met het beheer of die zich zo nuttig maken in hun ‘tussenjaar’. En natuurlijk zijn er de beheerders, twee geweldige mannen uit de buurt Zé en Abel. Dag in dag uit zijn zij samen bezig met het echte onderhoudswerk en de zorg voor de dieren die ook in het gebied aanwezig zijn.
Ze zorgen ook voor herplant van jonge bomen en zaken als het markeren van de Grande Rota, het langeafstandswandelpad. Belangrijke taak van deze mannen is verder: BRANDPREVENTIE.

In de zomermaanden is dat super belangrijk. De gebieden van ATN heeft in al die jaren de brand buiten de deur weten te houden, en dat is een reuze prestatie. Brand is een enorm probleem in Portugal.

Zé en Abel bedanken op ludieke wijze een Nederlandse sponsor