De organisatie

Samen de koers bepalen

Onze missie

Veel Nederlanders voelen zich betrokken bij natuur over de grens. Het Iberisch schiereiland herbergt vele grote natuurwaarden, waar aandacht en zorg voor nodig is. Naast de inspanningen van de lokale overheden en Europa, is betrokkenheid van ons als burgers noodzakelijk. Het gaat dan niet alleen om puur natuur beschermen, maar ook om de mensen die ter plaatse leven van de producten en diensten die de regio te bieden heeft. Zeker in Portugal staat natuurbescherming nog in de kinderschoenen. De Portugese organisatie Associação Transumância e Natureza (Faia Brava ATN) werkt sinds 2000 aan het reservaat Faia Brava.

Wij, de bestuursleden van Natura Iberica, zijn de afgelopen jaren in aanraking gekomen met dit natuurgebied en met het enthousiaste team van ATNatureza. We hebben genoten van de natuur, van de lokale producten zoals wijn en olijfolie en zijn enthousiast geworden van het idee dat een groep burgers het verschil kan maken voor een belangrijk natuurgebied. Die passie willen we graag met veel mensen delen. Daarom hebben we Natura Iberica in het leven geroepen, om samen iets moois tot stand te brengen, in Faia Brava en wellicht op meer plaatsen in Portugal en Spanje. Doet u mee?

Jaarverslag

Wilt u meer weten over Nature Iberica, leest u dan eens ons Jaarbericht 2023.

ANBI status

Natura Iberica heeft een ANBI-status. Dat wil zeggen dat u uw giften (onder voorwaarden) kunt aftrekken van de belasting.

De statuten van Natura Iberica zijn te bekijken op de website van ANBI.

Onze belangrijkste partner is

Faia Brava ATN is dé organisatie waarmee we samenwerken. Deze organisatie, opgericht in 2000, ontwikkelt en beheert nieuwe natuurreservaten in het noordoosten van Portugal, waaronder Faia Brava. In een zeer dunbevolkt gebied waar de kansen voor biodiversiteit groot zijn. 

Andere Partners

Globeguards

Natura Iberica is lid van GlobeGuards. Dit is een non-profit federatie van 20 Nederlandse organisaties die zich richten op natuurbescherming over de hele wereld.

Rewilding Portugal​

ATN werkt in de regio samen met Rewilding Portugal, onderdeel van Rewilding Europe. Zie ook de pagina over producten.

Fundacion Naturaleza y Hombre​

ATN werkt samen met het Spaanse FNyH. Deze organisatie heeft o.a. een gebied vlakbij Faia Brava en is een soort zusterorganisatie van ATN.