Exclusieve trip naar Faia Brava en omgeving - Henk Smit
“Mijn dagelijks leven is druk bezet: werk, familie, leuke hobby’s, een aantal besturen. Toch vind ik het heerlijk als mensen mij vragen: kunnen we dat Faia Brava nu eens zien? Dan zie ik al een exclusieve trip voor me van 4, 5 of 6 dagen, waarin we in korte tijd veel mooie dingen gaan zien. De afgelopen vijf jaar ben ik acht maal op stap geweest met een vergelijkbare formule. En het gekke is… elke keer is het weer speciaal.
Dag 1 - reisdag
We maken dan een redelijk luxe reis met elke dag een aantal echt mooie ervaringen. Met een groep van 6-8 personen vliegen we naar Madrid, en reizen per busje door de lege binnenlanden van Spanje. Onderweg lunchen we in een historisch stadje zoals Avila of Ciudad Rodrigo. We zien onderweg de Dehesa’s, solitaire eiken in een graslandschap en slapen ’s avonds in het kasteeldorpje Castelo Rodrigo. Daar ontvangt Ana Berliner ons in Casa da Cisterna, een B&B waar niets je zal ontbreken.
Dag 2 - Het gebied in
De volgende ochtend gaan we naar Faia Brava. In de lokale kroeg ontmoeten we het team van ATN dat ons zal begeleiden. We laden de bagage over en starten de wandeling. Direct buiten het dorpje Algodres de olijfgaarden die allengs overgaan in verlaten landbouw gronden, geflankeerd door hier en daar een kurkeik. Tegen de middag komen we in het kampement dat voor ons is opgezet, safaritenten met veldbedden, een vuurplaats in een verlaten herdershuisje.
Dag 2 - De nacht in het gebied
De lunch wordt op de picknickbanken geserveerd, maar we worden gewaarschuwd. De avond zal anders zijn. Na een tweede excursie het gebied in vertrekt de ploeg van ATN, geeft ons de nodige veiligheidsinstructies en laat ons achter met een koelbox en wat sprokkelhout. Zelf je eten maken en op houtvuur bereiden, midden in de natuur en ’s avonds met een goed slag wijn onder de sterrenhemel verorberen.
Dag 3 (en 4) - Gieren spektakel
De volgende dag gaat de wekker vroeg. Zodra het licht wordt gaan we gieren kijken bij de voederplaats. Vier gelukkigen mogen gaan zitten in de schuilhut, de anderen – waaronder ikzelf – gaan naar een heuvel. Wanneer de begeleider van ATN het slachtafval heeft neergelegd, volgt weldra een prachtig schouwspel van vale gieren en enkele aasgieren. Wanneer je geluk hebt zit daar ook een rode wouw, of zelfs een monniksgier bij.
Als het schouwspel ten einde is maken we nog een mooie wandeling. Bij de duiventil kijken we uit over het Côa-dal om tegen 11 uur terug te zijn op de kampplaats. We eten wat, pakken onze spullen en vertrekken uit Faia Brava.
Extra - Zwemmen en verrassing op niveau
Als het warm is, trakteer ik de groep op een zwempartijtje in de Douro, bij een verlaten stationnetje, na een afdaling door de wijngaarden. Daarna wacht een andere verrassing, een hoogtepunt dat ik hier ook niet ga verklappen. Het heeft met eten te maken op een mooie plek.
Dag 3 (en 4) - Toplunch op port-estate
En als het even meezit gaan we dan lunchen bij Ramos Pinto. Dit porthuis heeft een 600 ha groot wijn- en port-estate (Quinta de Ervamoira) met een ontvangstcentrum, waar je heerlijk kunt eten.
Gastvrouw Sonia haalt ons op met haar landrover en na 6 km off-road, door een rivier heen, staan we dan in een wijnparadijs. Daar gaan we proeven, lunchen en een museumbezoekje brengen.
Over Ramos Pinto
Steeds weer ben ik onder de indruk hoe visionair meneer Ramos Pinto was. Hij sloot begin jaren ’90 een deal met de milieubeweging om de aanleg van een stuwdam stop te zetten. We hebben daaraan te danken dat er plaats bleef voor Faia Brava, en voor de Ramos Pinto Quinta. Wie ooit een RP10 Port genoten heeft… komt uit dit gebied.
Rustpunt
Terug naar Casa da Cisterna om bij te komen van de intense dag. Het stadje op de heuvel is al bewoond sinds de kelten, de joden uit Spanje zijn er heen gevlucht tijdens de Inquisitie, op de huizen de getuigschriften, gravures van de 16e eeuw. Koffie op het terras van monsieur André, of een duik in het zwembad van Casa da Cisterna. Maar soms wil de groep direct verder: prima!
Voor wie nog puf heeft - prehistorie
En ’s avonds als het donker is, bezoeken we nog de rotsgravures, kunst, van 22.000 jaar geleden. De gids weet het zo te vertellen dat je oog in oog staat met jouw medemens van toen. Hoe hij leefde, rituelen en kunst bedreef. Zijn we zo anders dan toen, vraag ik me dan af onder de sterrenhemel?
Sinds een aantal jaar is er een indrukwekkend museum bij Vila Nova de Foz Coâ over deze gravures. Zeer de moeite waard om hier naartoe te gaan als er tijd voor is.
Dag 4 of 5 - Afsluiting en Almeida
De volgende dag brengen we nog een bezoek aan het kantoor van ATN, waar we onze indrukken van het natuurreservaat en het beheer delen met de directeur. We wisselen ideeën uit en krijgen het aanbod lid te worden van ATN, en nog wat producten te kopen.
Op weg naar Spanje stoppen we even in Almeida om de geweldige verdedigingswerken uit de 18e eeuw te zien. Hier blijkt de oorlog tussen Napoleon en de Engelsen/Portugezen in belangrijke mate beslecht te zijn. Nog ieder jaar wordt deze grote strijd nagespeeld in het laatste weekend van augustus. De laatste avond brengen we door in hartje Salamanca, bijvoorbeeld op een terrasje op de Plaza Mayor, waar je de levendigheid van Spanje kunt horen, voelen en ruiken.
De laatste dag: Salamanca en terugreis
De laatste dag begint met een bezoekje aan de monumenten van Salamanca: de kathedraal, de Universiteit, Casa de las Conchas en niet te vergeten de Romeinse brug over de Rio Tormes. Zeker in de ochtend een mooie ervaring. Na een warme lunch de laatste etappe naar Madrid Airport, waarna we in de loop van de avonds weer teug zijn op Schiphol. Ook de komende jaren vind ik het weer leuk om een keer met een club op stap te gaan. En sinds dit jaar hebben we voor deze unieke trip meerdere begeleiders beschikbaar. Met je eigen groep kan natuurlijk ook, je krijgt alle benodigde informatie om het zelf te organiseren.”