Wandelen in de stadsnatuur van Amsterdam

Tegenprestatie voor de sponsors Dag-van-de-Natuurveiling 2022

Frankendael

Op een mooie zondagmiddag in september maakten tien sponsors van Natura Iberica kennis met de verrassende wereld van de Amsterdamse stadsnatuur in park Frankendael.

 

De sponsors op de Dag-van-de-Natuurveiling 2022 in Burgers Zoo hadden op camera’s voor het natuurpark Faia Brava in Portugal. Als in Amsterdam. Locatie was park Frankendael, gelegen in Amsterdam Oost. Park Frankendael is een groene oase in Amsterdam Oost, ooit gestart als laatst overgebleven buitenplaats van de stad: Huize Frankendael. Naast een interessante oude en nieuwe historie kent het park een brede variatie aan flora en fauna, met een bijzondere collectie vogels, vanwege de vele kleine waterpartijen.

 

Onder het genot van thee met versgebakken Portugese amandelkoek werden de deelnemers bij de poort van het park verwelkomd door de rondleiders. Geert Timmermans, stadsecoloog bij de Gemeente Amsterdam en daarnaast werkzaam bij het ‘Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics’(UvA) leidde de deelnemers in de stadsnatuur. Hij legde al wandelend uit wat natuur in de stad betekent, wees terloops planten, bomen en vogels aan. Aan de hand van een klein gevouwen papieren vleermuis liet hij zien hoe klein en fijn dit beestje is en vertelde over de populatie vleermuizen in de stad. Geert werd afgewisseld door Marion van der Bliek, voorzitter van de Vrienden van Frankendael, die vertelde over de historie van het park en de rol van de belangenvereniging. Deze vrienden van het park zorgden er begin jaren negentig voor dat het nieuwere deel van het park niet bebouwd werd maar een uitbreiding van het oude deel werd. Het plan werd opgesteld door landschapsarchitect Edwin Santhagens in samenwerking met buurtbewoners. 

 

De wandeling werd afgesloten in de stijltuin achter Huize Frankendael, waar restaurant Merkelbach de groep voorzag van een hapje en een drankje. Al napratend moest de groep nog één keer in de benen toen de grote Alexanderparkiet gespot werd op het dak van het buitenverblijf. Zo eindigde deze levendige en leerzame middag met dank aan uw sponsorbijdragen! 

 

NB de sponsors die er in september niet bij konden zijn worden in het vroege voorjaar 2024 nogmaals voor de stadsnatuur excursie uitgenodigd.

 

Informatie over park en buitenplaats: 

www.vriendenvanfrankendael.nl
www.huizefrankendael.nl/nl/over